Allt du behöver veta om en daycruiser

Vad är en daycruiser?

Daycruiser är en välbekant båttyp som kännetecknas av ett stort fördäck och en kabin med plats för övernattning. Daycruiser har alltid varit en populär båt för dagsturer eller en weekend. Båten är utrustad med antingen en inombords eller utombordsmotor. Det har blivit en klar ökning på intresset daycruiser med utombordsmotor de sista åren, och majoriteter av båtarna som säljs är utrustade med denna lösningen. En daycruiser är vanligast i storlekarna 6–9 meter (19–25 fot).

För vem passar en daycruiser?

Daycruiser är en vanlig båt till dagsturer eller en weekend för barnfamiljen eller varför inte två vuxna. Båtarna är gjorda med en lugn och rymlig cockpit för att kunna njuta av dom härliga dagarna oavsett om det är klarblå. Ett högt fribord (sidan av båten) är ofta i fokus på en daycruiser, både för skydd mot stänk men även för att hålla passagerarna säkre, framförallt barnen ombord. Det som många värderar högt med en daycruiser är möjligheten för en spontan övernattning, bara kunna dra iväg över en helg och övernatta eller varför inte använda kabinen för att låta barnen gå undan och vila en stund när du kör hem båten för kvällen. Dom flesta daycruiser har också en toalettlösning, antingen i själva kabinen eller i ett eget utrymme.  Även om en daycruiser är en bra allround båt och passar dom flesta så finns det några punkter för just er att ta hänsyn till:

 

Avstånd: Över hur stort geografiskt område kommer båten användas?

Daycruisern har samma fördelar som en bowrider: bred vindruta som du kan koppla av bakom. Detta gör ofta turen mer komfortabel för både dig och dina passagerare. Det är fördelaktigt att planera ditt användande av båten och vilka vatten du skall köra (utomskärs eller i sjöarna). Skall du bara resa lokalt och åka i ditt närområde, (typiska 1–2 timmar) då kan båtar runt 6 meter (19–22 fot) räcka gott. Om du däremot skall åka längre ut på havet, flera nätter så kan en båt i 7 meter (23-25fot) och uppåt passa bättre. Större båtar klarar generellt högre sjö än vad kortare båtar gör. Därmed kommer du uppleva turen i grov sjö som behagligare, och därför inte ha ont av att åka längre ut på havet eller i tuffare vatten.

 

Dagsturer vs. Weekendturer/veckoresor: Användningsområden för båten

Daycruiser blir ofta använd som en båt för dagsturer, speciellt om båten är kortare än 7meter (23-25fot). Önskar du att åka på längre resor eller semestra i båten en vecka kan det vara smart att överväga att gå upp i storlek på båt. Till grund för detta ligger att du får mer ålats, fler förvaringsutrymmen, bättre plats i cockpit (som regel) och en lugnare gång i grövre sjö. Mindre daycruiser har oftast lite kortare kabin, något som du bör lägga en tanke på (och testa ut) innan ni köper. Frågan du bör starta med är: Vilket behov har jag?

 

 

Antal: Hur många är ni och vilka preferenser har ni

Vem tänker du med ut på en tur? Hur många är ni? Har du ofta barn med eller är det stort sätt bara det andra paret eller annan familj ni har med på turen? Här är det viktigt att tänka igenom ert behov, båtens egenskaper när båten är lastad samt att skrovet klarar vikten. Denna informationen finner du på båtens CE-märkning (den lilla skylten i cockpit med all fakta om båten) och är bra att veta innan ert köp. I en daycruiser är aktersoffan en bra plats för passagerarna att sitta vid, kolla då på hur flytkraften i akter är. Kolla då så att båten har en väl fungerande självläns. Tips: Kolla på maxantal passagerare i båtens dokumentation och se till att den följer dina behov.

 

Skrovdesign, funktion och utformning av däcket – vad du kan förvänta dig.

En daycruiser skrov och design är en stor del at funktionaliteten. Skrovdesignen på en daycruiser varierar mellan dom olika märkena, men är i huvudsak konstruerad med fokus på komfortabla köregenskaper. Ta gärna en extra titt på hur skrovet är utformat och se om just den passar dina behov. Är du i jakt efter en stor badplattform med en enkel tillgång, eller önskar du större plats i cockpit?  Sittområdet i båtarna varierar också utifrån design, tänk igenom vad just ni vill ha, U-soffa, L-soffa eller en akterbänk.

En fördel som i stort sätt kan knytas till samtliga daycruiser är den goda stabiliteten som är när du ligger i hamn. Även här skiljer de olika designerna sig åt, men dom flesta designer klarar av att ta fram det bästa från båda världar. Lägg även märket till att kombinationen av skrovvinkeln och bredden på båten är av yttersta vikt för en bra gång i sjön, och inte minst tröskeln (den horisontella delen av skrovet innan den går upp och blir sidan av båten). Stabiliteten på skrovet kan du enkelt testa genom att gånga båten från babord till styrbord.

Sätt dig i förar och passagerarplatsen, känn efter hur vindrutans höjd passar dig. Är det tillräckligt med sikt när du sitter i stolen? Täcker vindrutan dig och ger dig tillräckligt med skydd?  Här måste du själv känna efter vad som passar bäst för dig.

Ett bra råd: har du möjlighet till testkörning, tveka inte till att utnyttja detta

 

Utrustning i Daycruiser – vad bör du fokusera på?

Kapell. Som med bowrider har daycruiser möjlighet till kapell bakom vindrutan. Detta är en bra lösning då det ger dig möjlighet till att undvika regn och ger er samtidigt skydd emot vinden. Kolla möjligheterna för kapell, hur kapellgaraget fungerar, höjden under kapellet: vill du ha ståhöjd eller räcker det med sitthöjd? Testa gärna att montera upp kapellet när du tittar på båten så du får en känsla av detta.

Ljus. Daycruisern skall också vara en lugn och behaglig plats att spendera tid vid, även efter mörkret intrång. Ett bra tips är att kolla runt i båten, hur är ljussättningen i den båt du funderar på, är det ett behagligt ljus i kabin? Har du tillräckligt med ljust i cockpit för att röra dit fritt när mörkret fallit?

Stuvutrymmen. Gott om plats för bagage är också en viktig punkt vid ett båt köp. Här kan dom olika båtarna ha olika lösningar. Det är en fördel om tillverkaren har varit noga med utrymme för bagage, tänk på att du har ofta med mer än du tror, även vid en dagstur. En fördel med stuvutrymmen är att dom hållen båten ren och städad.

Ström. Lite beroende på storleken av båt så finns det ibland möjlighet för 2 batterier. Det kan ibland vara en fördel att ha två förbrukningsbatterier i tillägg till startbatteriet om du ofta använder båten frekvent för dagsturer. Kylskåp, stereo, laddning av batterier, surfplattor osv. kan kräva en del ström. Har du då ett separat startbatteri behöver du inte oroa dig efter en lång dag ute på kusten.

Navigation. Livet på sjön har blivit väsentligt enklare med dom navigationssystem och monitorer som du idag kan hitta i båtarna. I vissa daycruiser-modeller är det gott om plats i instrumentpanelen för en stor alternativt två navigationsdisplayer, tänk igenom ditt behov och hur du kommer att använda båten. Ofta är kan det vara en fördel att ha både navigation och motordata igång samtidigt, då är två skärmar en fördel.