Allt du behöver veta om en styrpulpet

Vad är en styrpulpet?

Styrpulpet är den kanske mest bekanta båten längs kusten i dom nordiska länderna. En styrpulpet är en arbetshäst för många. Den typiska styrpulpeten hittar du från 14–15 fot upp till 27–28 fot och i olika material där glasfiber och aluminium är det vanligaste. Storlek på motor varierar lika mycket storlek av båt, fån 30-35hk upp till 300-400hk. En styrpulpet är ofta ett rimligt alternativ för dom som inte väljer till exempel bowrider eller daycruiser.

Vem passar en styrpulpet?

Skärgårdsjeepen är en båt för dig som bara åker på dagsturer. Dessa båtarna har stora öppna ytor, är praktisk och ger föraren en bra översikt. Många har en styrpulpet för att ta sig fram och tillbaka från stuga, frakta bagaget och material eller rent av för en avkopplande tur på sjön. I styrpulpeten sitter passagerarna aningen mer exponerade än i en bowrider eller daycruiser, det du däremot får är en båt som du enkelt rör dig fritt i. Skärgårdsjeepen passar perfekt för aktiviteter på sjön så som sport och fiske, framförallt med tanke på att du kan röra dig fritt mellan fören och aktern med en god sikt över dom som åker, vattenskidor / wakeboard / ring.

Är du en som också vill undvika stora underhåll är en styrpulpeten ett bra alternativ. Här har du en båttyp där renhållning av däcket är enkelt och du kommer lätt åt överallt.

 

Styrpulpet med eller utan kabin

Några styrpulpeter blir levererade med kabin, något som utökar användningsområdet. Här får du som regel 1–2 sängplatser och i dom större styrpulpeterna kan du även få vask och toalett. I dom mellersta storlekarna kan du också få ett eget toalettutrymme. Här kan det vara en fördel att tänka igenom om du önskar en elektrisk toalett med septiktank eller om du bara behöver en portabel toalett. Kabinen kan också vara en ypperlig plats för barnen när temperaturen sjunker på kvällen eller om dom bara önskar att komma undan solen en stund.

 

Skrovdesign, funktion och utformning av däcket – vad du kan förvänta dig.

Sportigt är ofta något som kännetecknar en styrpulpet och många söker bra köregenskaper i dessa båtarna.

 • Tyngdpunkt: Ofta kan styrpulpeter ha något högre tyngdpunkt än till exempel en bowrider. Detta pga. konsolen och att du har en hög sittpunkt.
 • Placering av konsol (vikt): Placeringen av konsolen på är på många båtar i centrum (kallas ofta center console på engelska) och är konsolen placerad på styrbord sida ofta körplatsen på babord sida av denna (till vänster). Detta för att få en så optimal viktfördelning som möjligt. Ta en titt på körplatsen och fråga säljaren om viktfördelningen när du tittar på båt (här är det återigen viktigt att tänka på dina behov: hur mycket lastar du, hur många är ni som åker osv).
 • Bärighet: De flesta styrpulpeter är designade för ett praktiskt användande och transporter med plats för 2–3 personer på akterbänken. Var noggrann med att kontrollera bärigheten och se vad skrovet är byggt för. I styrpulpeten används ofta platsen i fören i högre grad än på en daycruiser vid dagsturen.
 • Fart: Styrpulpeter gör i regel allt mellan 18–20 knop för dom mindre och vanligtvis upp till 50 knop för dom större. Det finns även båtar som gör uppemot 60–70 knop.

 

Utrustning till styrpulpeten– vad bör du fokusera på?

Vindruta + kapell

Vindruta och skyddet av passagerarna är generellt mindre än för båtar med en större vindruta. Trots detta finns det några skillnader och dessa märker du inte förens du sitter och testar båten. Vi rekommenderar dig därför att testa ut förarpositionen så att just den passar dig:

 • Flera styrpulpeter levereras med en kapellösning (så kallad sprayhood), detta kan vara en bra lösning vid regn.
 • Sprayhood är som regel enkel att sätta upp, men testa gärna dom olika lösningarna för att se vilken som passa dig bäst.
 • Sprayhood kan fort vara skillnaden på en styrpulpet som fungerar bäst vid fint väder och en som du kan använda oavsett väderförhållande.

Plats på fördäck  

 • Kolla lösningen för en solbädd. Är du nöjd med denna och är den som nog för just erat behov?
 • Ta en noggrann titt på platsen på durken och hur detta utrymmet är utformat. Är det enkelt att ta sig från akterdäcket för fören? Finns det gott om plats för bagage och material?

Stuvutrymme.

 • Hur många stuvutrymmen har båten? Undersök stuvutrymmena runt fören, hur många har du där?
 • Hur är ombordstigningen? (tänk på när du skall lasta tungt bagage etc., är det enkelt att komma ombord?)
 • Har båten kabin? Denna finner du ofta under konsolen och är en fantastisk plats att förvara bagaget så att du håller däcket rent och snyggt när ni är på tur.
 • Fenderhållare: Har båten integrerade fenderhållare eller smarta fenderhållare som inte tar upp plats? Även detta hjälper dig att hålla däcket rent och snyggt.

Ström och uttag.

 • Har båten 12V- och strömuttag? Var finner du dessa och är dom smart placerade med tanke på laddning av telefoner, surfplattor osv?
 • Några styrpulpeter levereras med två batterier, ett för start och ett för förbrukning. Detta är en fördel när du är ute på en dagstur och har kylskåpet igen, telefonen på laddning och motorn är avstängd. Detta gör dig säker när båten skall startas igen. (och en säkerhet när du kommer längre ut i säsongen och för färre turer)

Navigation.

 • Se efter placeringen av plotter och hur användarvänlig den är. Ett tips i styrpulpeten är att du både testar att sätta dig och stå upp vid förarplatsen. I denna typen av båt är det många som väljer att stå och köra.