Enduro 805 - Styrpulpeten med en hint av daycruiser

Enduro 805 har varit en av flaggskeppsprodukterna i kategorin styrpulpeter från Nordkapp Boats. Med sin längd över 8 meter och 2,5 meter i bredd kännetecknas den av mycket goda utrymmen, sjöegenskaper och hög komfort. I den här artikeln tittar vi närmare på några av dessa detaljer som har gjort Nordkapp Enduro 805 till en av de mest populära modellerna bland de större styrpulpeter på marknaden.

Det började med Enduro 760, och en lite annorlunda idé

2012 kom Enduro 760 som på många sätt representerade en ny generation styrpulpeter från Nordkapp. Hittills hade båtarna Enduro 590 och Enduro 600 representerat skärgårdsjeepar från företaget och med Enduro 760 introducerade man både hytt, badplattformar och kapelllösningar samtidigt. Detta gjorde Enduro 760 till en av de största och mest utrustade styrpulpeter på marknaden. Många lade snabbt märke till en av egenskaperna hos denna båt; den stora solbädden på fördäck med matchande nackstöd. Espen Thorup, konstruktören av Nordkapp-båtarna, hade stort fokus på de sociala zonerna i båten när Enduro 760 designades: "Mitt mål var att designa och utveckla en båt med plats för fler passagerare än tidigare, och förändra styrpulpeten från transportbåt till dagsutflyktsbåt. Hos Enduro 760 kompletterades plötsligt dagsutflyktsalternativen till övernattning i en kabin som inte längre bara finns kvar hos daycruiser”, säger Thorup.

Enduro 805 födds - Nordkapp vidareutvecklar konceptet "styrpulpet med hytt"

När Nordkapp Enduro 805 kom ut på marknaden 2017 fanns de flesta av de mest populära detaljerna från föregångaren Enduro 760 med. Dessutom ändrades utformningen av hytten, med fönster som släpper in ljus och ger dig en bra sikt ut ur båten. Med Enduro 805 fick båtens för och skrov de former och den design många känner igen från Nordkapps moderna formspråk. Ett högt fribord utgjorde utgångspunkten för en säker och familjevänlig båt.
Detaljerna i Enduro 805 är därför många. I videon nedan kan du följa med på en guidad tur ombord på båten, tillsammans med Dag Otto Lauritzen som tar dig igenom detta:

Kabinen - en favoritplats för barnen eller bra boende

En av de mest populära platserna för barn i Enduro 805 är hytten. Enduro 805 används ofta av många som en dagsutflyktsbåt ut till holmar, öar eller på resor till vänner med stugor och platser längs havet. På vägen hem på kvällarna blir det ofta svalare på däck, vilket gör möjligheten att dra sig tillbaka in i kabinen till en bra plats för barnen. Kabinen är utrustad med bekväma dynor, separat handfat som man kan ansluta vattentank och färskvattensystem till, toalett (antingen portapotta eller elektrisk vattentoalett med landstömning) samt förvaringsutrymme. Hytten är upplyst med LED-belysning och är ett bra ställe att vakna på en solig sommarmorgon.

De sociala zonerna – och zonerna för rekreation

Enduro 805 har flera sociala zoner, vilket har varit i fokus för designern Espen Thorup. Här är några av våra favoriter:

Solbädden på fördäck

Solbädden på framdäcket på Enduro 805 är en av båtens mest utnyttjade egenskaper. Solbädden har två nackstöd som gör det till en dröm att sitta framför här medan du läser en bok, kopplar av och pratar eller bara njuter av utsikten från fördäcket.

Den L-formade soffan - med plats för hela familjen

Den stora L-formade soffan ger Enduro 805 en fantastisk plats att njuta av sommardagarna. Bänken kan fällas upp för att komma åt styvfacken i akterbänken och det medföljande bordet är anpassat efter bänkens form så att det är enkelt och praktiskt att använda som matbord. Detta bord passar även under bänken så att du kan göra en solbädd på akterdäck. Solbädden här har plats för ett par vuxna eller gott om plats för barnen. Det finns även två extra platser vid bordet bakom förarplatserna, om du inte väljer att utrusta båten med ett pentry. Båtens pentry kommer då att finnas bakom förarsätena och här får du möjlighet till spishäll och diskho med sötvattensystem.

Badplattformarna - en plats att koppla av och ett populärt badområde

Badplattformarna på Enduro 805 gör båten mycket lämplig att använda på dagsturer till holmar och öar, eller för att bada från när du är ute på havet. Badstegen gör det lätt att ta sig upp ur vattnet, vilket är viktigt när barn använder plattformen för att bada från. Badplattformarna är utrustade med två luckor för att stuva undan rep och smuts, men en utrustning som varit populär på Enduro 805 är ankarspelet som du kan styra från kontrollpanelen vid förarplatsen eller med hjälp av fjärrkontrollen .