Allt du behöver veta om en bowrider

Vad är en bowrider?

Bowridern en båttyp som har en öppen för som tydligt kännetecken. Ofta bygger bowridern på motsvarande daycruiser-modeller, men bowridern byggs även med egna skrov/däck. Denna typen av båt härstammar från USA och den första båten av denna typ blev sjösatt 1965. Grundtanken för bowridern är att ge passagerarna en lugn upplevelse på sjön samtidigt som det skall vara enkelt att hantera förtöjningar från både för och akter. Här har du det du behöver veta om bowridern som båttyp och för att hitta båten för just ditt ändamål.

Vem passar bowridern för?

Bowridern blir ofta nämnd som en familjebåt, där fokus ligger på båtens cockpit. En bra utgångspunkt för att vet om bowridern passar för er är att då igenom dom önskemål för just dig och din familj. Vi har listat upp ett antal områden som kan hjälpa er på vägen.

 

Avstånd: Över hur stort geografiskt område tänker du att använda båten?

Bowridern har vissa samma fördelar som en daycruiser: stor och bred vindruta som du sitter skyddat bakom.  Detta gör turerna på sjön behagligare för både dig och dina passagerare. Daycruisern används ofta som en båt för dagsturer likt hos en bowrider.  Det som är nyttigt att tänka på hur långt du skall köra och i vilka farvatten (utanför kusten eller i en sjö). Skall du åka lokalt, inomskärs eller i en sjö (typiska 1-2h resor) kan en båt runt 6meter (19–22 fot) passa bra, skall du däremot på längre resor, weekendturer, utomskärs så kan en båt i 7 metersklassen vara att föredra.

 

Antal: Hur många är ni och vilka preferenser har ni?

Hur många är ni som brukar åka ut på sjön? Är ni två vuxna eller har ni med er 3–4 barn och är era vänner eller andra familjemedlemmar ofta med på utflykterna? Här är det viktigt att kontrollera båtens egenskaper när den är lastad och att båtens skrov är designat för vikten. Detta kan du hitta på båtens CE-märkning (den lilla metallbrickan i cockpit med fakta om båten). I bowridern är en naturlig plats att umgås den lugna och skyddade aktersoffan. Är ni många som åker är en väl fungerande självläns något att föredra i en bowrider. Tips: kolla i båtens specifikation om max antal passagerare.

 

Ålder: Ålder på t.ex. barn kan ha en del att säga om utformningen på båten.

Vad är passagerarnas ålder och önskemål? Har du ofta yngre barn med i båten så är en naturlig tanke att kunna ta skydd emot väder och vind bakom en stor vindruta. Det är även ofta en bra idé att kolla efter ett högt fribord och stora badbryggor där ni har gott om plats och bra översikt. Har du istället tonåringar eller endast vuxna med ombord så är solbäddar kanske något att föredra. Varför är detta viktigt? Du måste ta detta i beaktning när du ser på utformningen av en bowrider. Är det platsen för fler passagerare i fören sin solbädd som är viktigt, eller är det ett stort akterdäck med gott om plats för barnen?

Båt för stugan vs. Båt för utflykter: användningsområde för båten.

Skall båten användas för pendling till stugan eller ligga vid en båtplats och användas för dagsturer? Vid sidan av skärgårdjeepen och RIB båten är bowridern en båtmodell som passar för stugan otroligt bra. En av som stora fördelarna med en bowrider är den enkla möjligheten att röra sig fritt i båten, tack vare den öppningsbara vindrutan samt dom stora förvaringsutrymmena för bagaget. I en bowrider kan du frakta material och varor till stugan samtidigt som du har goda möjligheter till vattensporter. Utöver detta så passar en bowrider även bra för sportfiske, dom stora ytorna ger gott om plats för att kasta långt, både från fören och aktern.

 

Skrovdesign, funktion och utformning av däcket – vad du kan förvänta

Skrovdesignen på bowridern varierar från märke till märke. Några av dom har vassare skrovvinkel medans andra en flackare. Skrovets typ kommer alltid ge dig några fördelar och några nackdelar, men det viktigaste är att ni är klara över ert behov. Generellt går vassare skrov «lättare» i sjön och klarar vågor bättre, medans en flackare vinkel oftast har en större plats invändigt och upplevs som en större båt. Kort och gott måste ni själva känna vilka behov ni behöver fylla.

En annan del du borde värdera är placeringen av vindrutan. På en bowrider är den oftast placerad långt fram vilket gör att du får utnyttjat utrymmet bakom den, medans solbädden i fören kan minska. Återigen kommer era behov bli den viktigare delen vid ditt val. Fördelen med en bowrider är möjligheten till att använda fören och aktern aktivt samtidigt som ni har gott om förvaringsutrymmen och plats på durken

Sittplatserna varierar också utifrån båtens design, tänk igenom om du söker en U-soffa, L-soffa eller en akterbänk. Alla har sina klara fördelar och vissa nackdelar, vid du väljer är baserat på era behov.

 

Utrustningen i Bowridern – vad bör du se efter?

Som med daycruiser har bowrider ofta möjligheten för kapell bakom vindrutan. Detta är en bra lösning som gör att ni kan undgå regnet och vinden. Kolla efter möjligheterna för kapell och även höjden på kapellet, önskar du ståhöjd eller räcker det med att bara kunna sitta under det? Testa gärna att sätta upp kapellet så att du får ett så bra intryck som möjligt av det.

Gott om plats för bagage är också en viktig aspekt. Här finns det många olika lösningar i dom olika fabrikaten. Ofta är det fördelaktigt om tillverkaren har utnyttjat platsen under vindrutan till förvaring, kom ihåg att man ofta har med mycket bagage, även på dagsturer. En annan fördel med förvaringsutrymmen är att det håller båtens däck snyggt och städat.

Beroende på storleken är även tillgång till 2 batterier en möjlighet. Det kan vara en fördel att ha två batterier till förbrukning i tillägg till startbatteriet om du ofta är ute på dagsturer. Kylskåp, stereo, laddning för telefoner eller surfplattor kan kräva en del ström och om du extra batteri för detta behöver du inte oroa dig för startproblem efter en lång dag på sjön.